en dag som bibliotekarie.

08:45
Jag går in genom personalingången till Sagostadens bibliotek, med bultande hjärta och ivriga steg. Ännu en praktikdag som bibliotekarie tar sin början!
 
09:00
Klockan nio börjar arbetsdagen. Tystheten på biblioteket är extra härlig såhär tidigt på morgonen. Jag får oftast uppdraget att ställa upp gårdagens återlämnade böcker på sina rätta hyllplatser. Då tar jag en proppfull bokvagn och rullar iväg med den genom bibliotekets hyllgångar, gnisslet från hjulen hörs lång väg. Skönlitteraturen är roligast att ställa upp. Jag får ständigt nya boktips som jag skriver upp i min lilla anteckningsbok undertiden. Det senaste tipset heter "Tidvatten" av Philippa Gregory. Den boken vill jag gärna läsa i sommar när jag får tid.
 
09:30
Prick klockan halv tio är det fikarast. Då sätter vi i personalen oss i varsina läsfåtöljer där pensionärerna brukar läsa tidningar och pratar om livet. Ibland äter vi prinsesstårta, men bara när någon har fyllt år. Det gör någon väldigt ofta verkar det som. Inte alls mig emot : )
 
10:00
Klockan tio öppnar vi biblioteket. Boklådan rullas bort från dörren och pensionärerna går långsamt in med sina rullatorer. Jag ler och säger hej och goddag till dem. En del har kassvis med berättelser att lämna tillbaka.
 
10:10
Dags att skriva ut reservationslappar och sätta dem i alla reserverade böcker. Det blir mycket vikande av papper, viktigt att de hamnar rätt. Annars blir det snurrigt vid infodisken när en låntagare vill hämta sin efterlängtade bok. Jag är därför noga, noga.
 
10:30
Nu har nya böcker kommit med posten. Stora kartonger hämtas in i biblioteket och ska packas upp. Böckerna luktar underbart när jag öppnar dem, en blandning av drömmar och sockerkaka. Min egen dröm är att få packa upp min egenskrivna bok ur någon av lådorna en dag. Hoppas innerligt att det kan bli av!
 
12:00
Jag kastar i mig lunch för att hinna bort till bilderboksvadelningen en stund. Där står jag och smygläser, förundrad av alla vackra bilder och texter, tills ett litet barn kommer fram och tittar undrande på mig. Jag ler och ställer försynt tillbaka boken på sin rätta plats i tråget. Det såg nog roligt ut att en vuxen stod och läste barnböcker alldeles för sig själv.
 
12:45
Innan dagens pass i infodisken fäster jag som vanligt min namnskylt där det står "praktikant" med stora bokstäver på min kofta. Skylten blänker i ljuset från taklamporna när jag går ut från kontoret och in bakom disken där min handledare redan står redo. Jag blickar ut över biblioteket och inser att pensionärerna från imorse fortfarande sitter kvar, tyst bläddrandes eller viskandes. Någon har satt sig vid pusselbordet och försöker hitta en hörnbit. Det verkar som att det blir en ovanligt lugn eftermiddag. Så plötsligt öppnas dörren till huvudentrén och flera besökare strömmar in med sina referensfrågor på en och samma gång.
"Har ni den här boken?"
"Får jag låna om den?"
"Kan jag få hjälp med kopieringsmaskinen?"
"Hur mycket kostar en utskrift?"
"Den här boken var så himla bra!"
"Skulle jag kunna få reservera en annan?"
Jag och min handledare svarar och ler snabbt mot varandra i samförstånd. Lugnet är förbi.
 
14:30
Efter passet får jag i uppgift att skylta med de nya böckerna som kom tidigare under dagen. De flesta hamnar på nyhetshyllan framför infodisken. Jag ändrar och flyttar om, ställer den ena boken till höger och den andra till vänster. Flyttar böckerna igen. Deras omslag liknar små fyrverkerier av färger och former. Ett smörgåsbord av skaparglädje.
 
15:30
Återigen är bokvagnen full av återlämnade böcker. Jag rullar den så tyst jag bara kan mot hyllorna längst bort i biblioteket. Till min förskräckelse låter hjulen ännu värre nu, som pipande möss och stuckna grisar om vartannat. En student tittar upp från sin bok med irriterad uppsyn. Jag skyndar förbi och snubblar nästan. Vagnen har nog aldrig åkt så fort.
 
16:00
Ännu en dag som bibliotekariepraktikant är nu till ända. Klockan fyra samlar jag ihop mitt pick och pack, vinkar hejdå till alla snälla bibliotekarier och beger mig hem till molnrummet. Min anteckningsbok känns tyngre efter allt som jag har skrivit i den under dagens gång. Jag ser redan fram emot att få komma tillbaka till biblioteket imorgon ♡